frT hava aleti hava basıncının gücüyle restorasyon yapan alettir. Hava basıncı gücü sayesinde deriye 360° gerginlik uygulanmaktadır.
– İçinde neler var? –
- frT konisi (1 adet)
- Şeffaf tutucu (1 adet)
- Denetleyici (1 adet)
- Balon başlık (5 adet)
- Tıpa (1 adet)
- Şırınga (1 adet)
– Aletin parçaları –
Aletin nasıl kullanıldığını anlamak için aleti oluşturan parçalar hakkına bilgi sahibi olunmalıdır.
Balon başlıklar
Balon başlıkları sayesinde penis derisi gerdirilmektedir. Balonların içine şırınga yardımıyla hava basılmakta ve ortaya çıkan basıncın etkisiyle penis derisi gerilmektedir.
Balon başlıkların bölümleri
1-Katman
Balon ile hortumun birleşme noktasında renkli bir katman bulunur. Donmuş yapıştırıcıdan meydana gelen bu katman dayanıklı olsa da başlıkların uzun ömürlü olması için bu noktadan tutmamakta fayda vardır. Başlıkları tutarken hortumlarından tutmak daha sağlıklı olacaktır.
2-Balon lastiği
Balon lastiği, başlığın koniye sabitlenmesini sağlar. Böylece alet penise takılıyken basınç nedeniyle başlığın koniden kayıp çıkması önlenir. Katmanın üzerinde yer alan balon lastiği, başlık koniye takıldıktan sonra aşağıya doğru sıyrılarak koninin üst kısmını kaplamalıdır.
3-Boğaz
Boğaz kısmı, balon ile katmanın birleştiği noktada yer alır. Hortumun balonun içinu uzanan kısmı boğazın içinde yer alır. Elinizle boğaza dokunarak hortumun içerideki kısmını hissedebilirsiniz.
Balon başlıkların ömrü ne kadar?
Herhangi bir hasar almadığı takdirde balon başlıkların sınırlı bir ömrü bulunmamaktadır. Balonlar görevini yerine getirdiği sürece istenildiği sürece kullanılabilir.
Aletin başlıklarında kullanılan balonlar 1. kalite balonlardır. Bu sayede yırtılmaya ve patlamaya karşı en üst seviyede direnç gösterirler. Restorasyon yaparken hava basıncının etkisiyle balonların zarar görmesi pek rastlanan bir durum değildir. Ancak özellikle balon başlıkları koniye takıp çıkarırken bazı noktalara dikkat etmek ve nazik hareket etmek gereklidir. Çünkü sert bir hareket balon başlığa zarar verebilir. Dolayısıyla başlıkları takıp çıkarırken dikkatli olmak çok daha uzun ömürlü olmalarını sağlayacaktır.
Başlıkları koniye takıp çıkarırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bu hususlara dikkat edildiği takdirde balonlar çok daha uzun ömürlü olarak kullanılabilir.
Balon başlıklar koniye nasıl takılır?
Başlıklar koni kanalından içeriye sokularak takılmaktadır. Koni kanalı başlıkları takmak için yeterli genişliğe sahiptir. Başlıkları koni kanalına rahatça sokmak için balon kısım dürülerek silindir haline getirilmelidir.
Balon dürüldükten sonra koni kanalından içeriye doğru ucu sokulur. Silindir haline getirilen balonun ucu koniye girdikten sonra balonun kalan kısmı tıpkı bir vida gibi çevrilerek rahatça koniye takılmaktadır.
Başlıkların koniye takılış şekilleri (Yarım takılı/Tam takılı)
Başlıkları koniye taktıktan sonra boğazın bir kısmını koni kanalından dışarıya çekmek mümkündür. Böyle takılan bir başlık yarım takılmış bir başlıktır. Başlığı tercihen veya mecburen yarım takmak isteyebilirsiniz.
Başlığın mecburen yarım takılmasının sebebi boğaz kısmından kaynaklı olmaktadır. Çünkü bazı başlıkların boğaz kısmı düz bir yüzeye sahip değildir. Bu durum boğazın koni kanalına girmesini zorlaştırabilir. Koni kanalına girerken aşırı zorlanan bir başlık zorla takılmaya çalışılırsa boğaz kısmı yırtılabilir. Böyle bir başlığı zarar vermeden kullanmak için, boğazın koni kanalına girmeyen kısmı dışarıda bırakılarak yarım takılı olarak kullanım sağlanabilir.
Başlığın tercihen yarım takılması ise esneklik avantajından dolayı tercih edilir. Aleti fiziksel hareket gerektiren işlerde veya uyku sırasında kullanırken başlığın yarım takılı olması daha avantajlıdır. Çünkü fiziksel hareket veya uyku sırasında vücudun hareketlerine bağlı olarak başlığın hortumu sağa sola eğilip bükülebilir. Böyle bir anda eğer başlık tam takılıysa katman içerisinde çatlamalar meydana gelebilir. Yarım takılı pozisyonda ise katman ve hortum birlikte hareket edeceği için katmana bir zarar gelmez.
Denetleyici
Denetleyici, balonun içerisindeki hava basıncının korunmasını sağlamaktadır. Deriye uygulanan gerginliğin süreklilik arz etmesi için balonun içerisindeki basıncın korunması gerekir. Denetleyici tek yönlü bir kanaldır. Denetleyicinin içinden yalnızca balona doğru hava akışı gerçekleşir ve balondan dışarıya hava çıkışı engellenir. Yani denetleyici alete doğru yönde takılmalıdır.
Denetleyici nasıl kullanıır?
Denetleyicinin her iki ucunda silikon bağlantı uçları mevcuttur. Denetleyicinin mavi kapağının bulunduğu uca balonun hortumu takılmalıdır. Diğer uca ise şırınga takılmalıdır. Yukarıdaki resimde denetleyicinin doğru yönde takılmış hali görülmektedir.
Koni
Koni penis başına oturtulmaktadır. Koninin görevi, penis derisini sabit tutmak için gerekli yüzeyi oluşturmaktır. Penis derisi sabit tutulduğunda gerdirmeye hazır hale gelir.
Koni penise nasıl takılır?
Sünnet derisi restorasyonuna yeni başlayan kullanıcılar koniyi penise takarken zorlanabilir. Bunun nedeni balonun içindeki havanın koni ile penis başı(glans) arasında tampon oluşturmasıdır. Özellikle de aşırı sünnet edilmiş olan ve penisinde koninin üzerini deriyle kaplamak için yeterli miktarda deri olmayan kişilerde bu zorluk yaşanabilir.
Bu durumda koniyi rahatça penise takmak için balonun içindeki havanın tamamen boşaltılması gereklidir.
Balondaki havayı tamamen boşaltmak için;
- Denetleyicinin kapağını açın
- Havanın boşalmasını bekleyin
- Balonu elinizle sıkarak havayı tamamen boşaltın
Silikon uçlar
Silikon uçlar denetleyicinin her iki ucunda yer alan bağlantı elemanlarıdır. Silikon uçlar denetleyiciye sıkı bir şekilde tutunmuş olsa da acil bir durumda yerinden çıkarılarak aletin manuel kullanılması amacıyla kullanılabilir.
Tıpa
Emniyet tıpasının görevi balonun içindeki basıncının dışarıya kaçması ihtimalini en aza indirmektir. Şırıngayla alete hava bastıktan sonra denetleyiciye tıpa takılmalıdır. Çünkü denetleyici %100 sızdırmazlık sağlayacak kadar kusursuz değildir. Dolayısıyla denetleyici %90 sızdırmazlık sağlıyorsa kalan %10’u da tıpa sağlamakta ve tıpa denetleyiciye takıldığında %100 sızdırmazlık elde edilmektedir. Emniyet tıpasının iki kullanım şekli bulunmaktadır.
Denetleyici herhangi bir sebepten dolayı arızalanırsa aleti denetleyici olmadan manuel olarak kullanmak için, denetleyicinin uçlarındaki silikon bağlantı parçası yerinden sökülerek balon başlığın ucuna takılır. Şırıngayla balona hava bastıktan sonra basıncın kaçmasını önlemek için silikon bağlantı parçası elle sıkılır ve şırınga çıkarılır. Bu sırada hava kaçmaması için silikon bağlantı parçası elle sıkılmaya devam edilir. Ardından silikon bağlantı parçasına tıpa takılarak basıncın korunması sağlanır. Yukarıdaki resimde denetleyici olmadan manuel kullanım yapıldığında aletin parçalarının diziliş şekli görülmektedir.
Şırınga
Şırıngayla alete hava basılmaktadır.
Ne kadar hava basılmalı?
Alete basılması gereken hava miktarı restorasyon seviyelerine göre değişiklik göstermektedir. Başlangıç için yarım şırınga, derinin glansı örtmeye başladığı orta seviyeler için 2 şırınga gibi ölçüler verilebilir. Ancak bunlar kullanıcıya fikir vermek amacıyla oluşturulan temsili ölçülerdir. Çünkü ideal ölçü kişiden kişiye değişiklik gösterir.
İdeal ölçüyü bulmak için;
- Şırıngaya hava basmaya başlayın, gereğinden fazla basınç oluştuğunda sızı hissedilmeye başlanacaktır. Sızı, basıncın gereğinden biraz fazla olduğu anlamına gelir. Sızı hissedilmeyen en yüksek basınç miktarı optimum ölçü kabul edilebilir.
Ağrı ve sızıya göre ideal ölçü ayarlanırken bilinmesi gereken husus basınç ağrısıyla balon ağrısının karıştırılmamasıdır.
– Aleti kullanırken karşılaşılan durumlar –
Balon ağrısı
Balon ağrısı, hava basmaya başlayınca ilk hissedilen ağrıdır. Basınç çok yüksel olmasa dahi balon ağrısı hissedilebilir. Çünkü balon ağrısının kaynağı yüksek basınç değildir. Balonun içine havanın dolmasıyla birlikte balonun katlı olan yerlerinin açılmaya başlamasından dolayı bu ağrı yaşanmaktadır. Balon ağrısı alet takıldığında balonun katlanmış/büzüşmüş olmasından kaynaklanır.
Balon ağrısı genellikle birkaç dakika içinde balonun formunu bulmasıyla kaybolur. Ancak bu ağrıyı hemen geçirmek için de yöntemler vardır.
- Balonu elle açmak, düzleştirmek
- Balonu temizlemek
- Balona pudra veya krem sürmek
- Alet takılıyken balonu penisin üstünden ovuşturmak, kat yerlerinin açılmasını sağlamak
– Temizlik ve bakım –
frT hava aletinde düzenli olarak temizlenmesi gereken parçalar koni ve balon başlıktır. Çünkü bu parçalar aletin kullanımı sırasında aktif olarak penisle temas halindedir. Bu nedenle penis derisindeki yağ ve kir kalıntıları zamanla bu parçaları kirletmektedir. Özellikle şeffaf tutucu kirlenmenin etkisiyle zamanla tutuculuğunu kaybedebilir. Dolayısıyla işlevini korumak için mutlaka düzenli olarak temizlenmelidir.
Bu iki parçayı temizlerken Max 40°’ye kadar su kullanabilirsiniz. Aleti temizlemek için nemli bir bez kullanabilirsiniz. Ayrıca el sabunuyla ılık su altında temizleyebilirsiniz.
frT hava Kullanma Kılavuzu v1.1